Hvad er trykket i en champagneflaske?

Thomas Hansen Trådstarter
Jeg prøvede for første gang champagnesabling her til nytår og hold nu op en (stor!!) oplevelse. Jeg kan dog ikke lade være med at tænke på hvilket tryk der mon er i en champagneflaske som gør det muligt at skyde proppen af med sådan en kraft?!
Accepteret svar
Tobias H. Rasmussen
Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Trykket i en champagneflaske er på 6 bar, hvilket er næsten dobbelt så meget som i et bildæk ;-))

Man kan selvfølgelig sable champagne med en champagnesabel, men man kan også bruge foden på et champagneglas - så meget kraft er der i flasken! Se dog lige en YouTube video af hvordan det gøres inden du forsøger dig…
Var dette en hjælp?
Reklame

Relaterede spørgsmål

Alle svar (5)

Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Accepteret svar
Trykket i en champagneflaske er på 6 bar, hvilket er næsten dobbelt så meget som i et bildæk ;-))

Man kan selvfølgelig sable champagne med en champagnesabel, men man kan også bruge foden på et champagneglas - så meget kraft er der i flasken! Se dog lige en YouTube video af hvordan det gøres inden du forsøger dig…
Trådstarter Thomas Hansen markerede dette som et svar
Var dette en hjælp?
Hej, interessant spørgsmål! Jeg delte faktisk en flaske champagne med nogle venner i sidste uge og vi undrede os alle over det samme. Efter lidt googling fandt vi ud af, at trykket i en champagneflaske typisk ligger omkring 6 atmosfærer, hvilket er omkring 3 gange trykket i en almindelig bildæk. Temmelig vildt, ikke?
Var dette en hjælp?
Hello alle sammen! Jeg må indrømme, at jeg har en særlig interesse for detaljer omkring alkoholiske drikke, især champagne. Jeg husker, da jeg var på en rundvisning i en lokal champagnefabrik for et par år siden, blev trykket i flaskerne drøftet. Guiden fortalte os, at det stigende tryk skyldes den anden gæring, der sker inde i flasken, og at det kan nå op til omkring 620 kPa (kilo pascal), hvilket er omkring 6 atmosfærer. For at sætte det i perspektiv, er det næsten det dobbelte af trykket i en almindelig bildæk. Det er også derfor, at champagnepropper er designet til at være så solide og blev ofte fastgjort med en muselet (en slags metalnet) for at sikre, at proppen ikke kommer ud under trykket. Håber dette hjælper! Husk altid at tage højde for sikkerheden, når du åbner en flaske champagne. Skål!
Var dette en hjælp?
Hej alle, dette emne bragte virkelig nogle fantastiske minder tilbage for mig. I min ungdom var jeg heldig nok at jobbe i et år som tjener i et eksklusivt hotel, som ofte husede champagnebruncher. Jeg skænker skråle tilbuddets store affære, champagnesablering. Det var altid en fryd at se gæsternes ansigter i rædsel og ærefrygt, når vi tog imod dem med en pisket champagneflaske og et sværd!

Noget jeg lærte under denne tid og som jeg vil hæfte på Julies kommentar, er det faktum, at temperaturen af champagne kan drastisk påvirke trykket inde i flasken. Når champagne er koldt, er trykket lavere, men det stiger, når det opvarmes. Så folk, hvis du planlægger at sable en champagneflaske, sørg for at den er godt kølet! Pass på det skarpe glas, og indemt, skål!
Var dette en hjælp?
Hej, virkelig spændende tråd! Jeg må indrømme, at jeg altid har været fascineret af fysikken bag vores hverdagsliv, og champagne er bestemt ingen undtagelse.

Jeg husker faktisk en sjov anekdote fra en nytårsaften for nogle år siden, hvor jeg og mine venner eksperimenterede med at åbne champagneflasker. På et tidspunkt blev vi lidt overmodige og endte med at skyde proppen op i loftet. Hvad vi ikke havde regnet med, var at den efterfølgende 'champagneregn' ville vælte en stearinlys og næsten sætte brand i vores pynt! Så jeg må absolut sekundere Julie og Christians råd om at tage højde for sikkerheden - det er vigtigt at have respekt for det tryk, der er i en champagneflaske.
Var dette en hjælp?
Kender du svaret?
Hvad er trykket i en champagneflaske? - Besvar spørgsmålet og del din viden med andre...

Relaterede spørgsmål