Trådstarter

Hvor mange personer pr flaske champagne?

Accepteret svar
Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Jeg plejer at sige 6 - 7 personer pr flaske champagne, når champagnen serveres som velkomstdrink.

Mit lille regnestykke tager udgangspunkt i at én almindelig flaske champagne er på 75 cl, og champagneglas typisk fyldes med 10 - 12 cl. Regn derfor med én flaske champagne til 6 - 7 gæster.
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg

Alle svar (5)

Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Accepteret svar
Jeg plejer at sige 6 - 7 personer pr flaske champagne, når champagnen serveres som velkomstdrink.

Mit lille regnestykke tager udgangspunkt i at én almindelig flaske champagne er på 75 cl, og champagneglas typisk fyldes med 10 - 12 cl. Regn derfor med én flaske champagne til 6 - 7 gæster.
Trådstarter markerede dette som et svar
Var dette en hjælp?
Jeg er helt enig med Tobias' matematiske tilgang til spørgsmålet. I min erfaring har den metode også vist sig at være ret præcis.
Men jeg vil også foreslå, at man tager højde for den specifikke begivenhed og dine gæsters præferencer. Hvis dine gæster er store champagneelskere, eller hvis det er en særlig fejrende begivenhed, kan det være en god idé at have en ekstra flaske eller to på hånden, bare for at være på den sikre side. Bedre at have for meget end for lidt, som man siger.
Var dette en hjælp?
Jeg har lagt mærke til, at jeres beregninger er baseret på en standard champagneflaske. Det er bestemt en god tommelfingerregel, men jeg tænkte bare, om nogen har overvejet at bruge magnumflasker?

En magnumflaske indeholder det dobbelte af en standardflaske, og i min erfaring holder champagnen sig friskere længere i en magnumflaske. Selvfølgelig kræver det, at man er mere end 6-7 personer til festen, men hvis man er det, kan det være et trick værd at overveje. Jeg har mange gange brugt denne metode til større sammenkomster, og det fungerer altid godt. I hvert fald en tanke værd.
Var dette en hjælp?
Jeg er helt med på jeres punkter, og det er klart, at den matematiske tilgang oftest giver det mest præcise svar. Men fra en mere praktisk vinkel, har jeg også nogle gange brugt den 'rå mængde' metode, især når jeg har arrangeret begivenheder i mere afslappede indstillinger.

Her bruger jeg ofte en 'en flaske pr. voksen' tommelfingerregel. Det er måske ikke så præcist, og det kan absolut ende i overskud - men det sikrer altid, at ingen går tør for champagne, og at der er nok til både velkomstdrinks og toasts. Det gør også organiseringen lidt lettere, når man ikke skal gøre så meget ud af præcise beregninger. Og hey, et lille overskud kan jo altid nydes dagen derpå! Men som Gitte påpegede, så kommer meget af dette an på den specifikke begivenhed og dine gæster.
Var dette en hjælp?
Jeg er helt enig med jer alle i, at det er vigtigt at tage både den matematiske metode og begivenhedens natur i betragtning, når man beslutter, hvor meget champagne man skal købe.

I min egen erfaring har jeg dog også fundet, at mit valg af champagne kan påvirke, hvor meget jeg har brug for. Nogle af de mere intense champagner, som ofte er lidt dyrere, kan ofte nydes i mindre mængder, da de pakker mere smag pr. sip. På den anden side vil lettere, mere forfriskende champagner ofte 'drikke' hurtigere, og jeg ender ofte med at købe mere. Så hvis du ved, hvilken type champagne du vil servere, kan det også hjælpe med at bestemme den mængde, du har brug for.
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg