Er Brut det samme som champagne?
Jeg synes ofte at jeg møder ordet "brut" i sammenhæng med champagne men her på det seneste har jeg opdaget at det også nævnes i forbindelse med eksempelvis prosecco. Er brut champagne eller kan det også bruges om andre vine?
Accepteret svar
Brut er ikke det samme som champagne, da brut også bruges om andre mousserende vine. Brut betyder, at champagnen (eller den mousserende vin) er tør og har et lavere restsukkerindhold (dosage) end andre typer. Brut champagne indeholder altså mindre end 12 gram sukker pr. liter, som er den enhed, en mousserende vins tørhedsgrad bliver opgjort efter.
Brut champagnen er den velkendte, lidt tørre, champagnesmag som går godt til de fleste salte snacks, kanapeer, forretter mv.
Brut champagnen er den velkendte, lidt tørre, champagnesmag som går godt til de fleste salte snacks, kanapeer, forretter mv.
Var dette en hjælp?
Relaterede indlæg
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
Brut champagnen er den velkendte, lidt tørre, champagnesmag som går godt til de fleste salte snacks, kanapeer, forretter mv.
Mit første møde med brut var faktisk under et besøg i Italien for nogle år tilbage. Jeg havde aldrig hørt om brut før, men vingården ejeren forklarede mig, at det brut, jeg smagte, var et udtryk for hans ønske om at skabe en mousserende vin med mindre sukker for et mere sofistikeret, tørt resultat. Så brut, prosecco, cava og champagne kan sagtens gå hånd i hånd - det handler bare om vinens sukkerindhold. God fornøjelse med din opdagelsesrejse ind i mousserende vinens verden!
Brut diskussionen er ret interessant og lærerig. Jeg vil gerne tilføje min egen lille erfaring. Jeg havde engang en blind smagning, hvor vi skulle gætte, hvilken type vin, der var i glasset - og jeg gættede brut for en champagne! Det var lidt af en overraskelse for mig, da jeg fandt ud af, at brut ikke nødvendigvis er det samme som champagne, men mere handler om tørhedsgraden af enhver mousserende vin. Så det lærte mig, at der virkelig er en masse nuancer og viden indenfor vinens verden.
Vil anbefale alle vinelskere at prøve sådan en blind smagning - det er en sjov måde at lære mere om forskellige vine, deres smage og kendetegn. God smagning!
Jeg er rigtig glad for denne diskussion omkring 'brut' og mousserende vine, og jeg kan kun nikke genkendende til mange af de fine beskrivelser, der allerede er givet her i tråden. Jeg husker min første brut oplevelse som en øjenåbner - det var på en lille vintur til Spanien. På en af de lokale vingårde prøvede jeg en brut cava, og jeg var virkelig imponeret over, hvor kompleks og raffineret smagen var, især i forhold til det lille sukkerindhold. Den tørre stil fremhævede virkelig vinens smagsnuancer og dens evne til at komplementere maden, vi nydt den til.
Så som mange andre allerede har nævnt her, 'brut' handler mere om vinens sukkerindhold og mindre om, hvor den kommer fra eller hvordan den er lavet. Tak for alle de informative indlæg, det er altid spændende at lære mere om vinens fascinerende verden.
Skål til alle vinelskere her på forummet!