Trådstarter

Hvor lang tid tager det at køle en flaske champagne?

Til nytår fik jeg først lagt vores champagne på køl efter middagen og den var ikke i nærheden af den ønskede temperatur til midnat. Jeg synes dog aldrig at det har tager timer at køle en flaske ned. Hvor lang tid burde det tage og kan det gøres hurtigere end en tur i køleskabet?
Accepteret svar
Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Det kan tage 5 - 30 minutter at køle en flaske champagne ned, og det afhænger af måden du gør det på.

Jeg har en klar favorit, men du får også lige et par ekstra forslag til hurtig nedkøling af champagne…

Tip 1 - 30 minutter - Den våde avis
Pak din champagne ind i en våd avis og stil den direkte i solen, som kan opvarme avisen. Energien fra fordampningen får temperaturen i flasken til at falde.

Tip 2 - 5 minutter - Isvand med salt
Hæld 1/2 liter koldt vand, 2 spsk. salt og en bakke isterninger i en champagnekøler, skål eller spand. Stil champagneflasken i køleren og rør rundt uden at ryste flasken. Saltet får isen til at smelte, og energien fra fordampningen sænker temperaturen i champagnen.

Tip 3 - 30 minutter - Den våde sok og vind
Sæt champagneflasken ned i en sok og fugt sokken under vandhanen. Stil den et sted med masser af vind. Jo mere vind, desto hurtigere bliver champagnen afkølet.

Tip 4 - 120 minutter - Hullet i haven
Grav et hul i haven på omtrent en halv til en hel meters penge. I en halv meters dybde har du ca. 12 grader og i én meters dybde har du 5 grader året rundt. Dæk hullet til og vent tålmodigt.

Tip 5 - 10 minutter - Den (farlige!) med fryseren
Det her er min klare favorit, men den kræver opmærksomhed! Svøb din champagneflaske i et vådt viskestykke og læg den i fryseren, og efter 10 minutter burde den være klar. Husk at sæt en alarm, så du ikke glemmer den! En god tommelfingerregel siger, at halvdelen af en vins alkoholprocent tilsvarer vinens frysepunkt. En champagne på 12% vil derfor fryse ved minus 6°C.
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg

Alle svar (5)

Hej, hurtigt tip fra mig: Jeg bruger altid isbade-metoden, hvor jeg fylder en spand med isvand og salt. Salt hjælper med at sænke frysepunktet, så chill-factor er øget. På denne måde kan jeg ofte få flasken kold nok på bare 30 minutter. Så hvis tiden er knap, er det en utrolig effektiv metode!
Var dette en hjælp?
Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Accepteret svar
Det kan tage 5 - 30 minutter at køle en flaske champagne ned, og det afhænger af måden du gør det på.

Jeg har en klar favorit, men du får også lige et par ekstra forslag til hurtig nedkøling af champagne…

Tip 1 - 30 minutter - Den våde avis
Pak din champagne ind i en våd avis og stil den direkte i solen, som kan opvarme avisen. Energien fra fordampningen får temperaturen i flasken til at falde.

Tip 2 - 5 minutter - Isvand med salt
Hæld 1/2 liter koldt vand, 2 spsk. salt og en bakke isterninger i en champagnekøler, skål eller spand. Stil champagneflasken i køleren og rør rundt uden at ryste flasken. Saltet får isen til at smelte, og energien fra fordampningen sænker temperaturen i champagnen.

Tip 3 - 30 minutter - Den våde sok og vind
Sæt champagneflasken ned i en sok og fugt sokken under vandhanen. Stil den et sted med masser af vind. Jo mere vind, desto hurtigere bliver champagnen afkølet.

Tip 4 - 120 minutter - Hullet i haven
Grav et hul i haven på omtrent en halv til en hel meters penge. I en halv meters dybde har du ca. 12 grader og i én meters dybde har du 5 grader året rundt. Dæk hullet til og vent tålmodigt.

Tip 5 - 10 minutter - Den (farlige!) med fryseren
Det her er min klare favorit, men den kræver opmærksomhed! Svøb din champagneflaske i et vådt viskestykke og læg den i fryseren, og efter 10 minutter burde den være klar. Husk at sæt en alarm, så du ikke glemmer den! En god tommelfingerregel siger, at halvdelen af en vins alkoholprocent tilsvarer vinens frysepunkt. En champagne på 12% vil derfor fryse ved minus 6°C.
Trådstarter markerede dette som et svar
Var dette en hjælp?
Lige en lille historie fra min erfaring med køling af champagne. Jeg husker en gang, jeg havde arrangeret en romantisk middag for min kone og havde købt en rigtig flot flaske Dom Perignon. I min iver for at sikre, at champagnen var godt afkølet, glemte jeg den i fryseren. Vi endte med en eksploderet flaske og en meget dårlig aften. Så en ting jeg vil understrege, er at man skal være opmærksom på ikke at lade flasken køle for længe, og specielt i fryseren. Da optimal temperaturen ligger omkring 7-9 grader, vil jeg anbefale omkring 3 timer i et isbad eller køleskab. Og som flere allerede har nævnt, kan en champagnekøler også være et godt investering, hvis man ofte nyder en god flaske bobler.
Var dette en hjælp?
Jeg har også et lille råd at tilføje til dette emne om køling af champagne. I mit hjem bruger vi ofte en vin- eller champagnedisk til at sikre den rigtige temperatur. Den er super effektiv og meget praktisk, hvis du gerne vil have dine bobler serveret kold og frisk. Envin- eller champagnedisk er en genbrugelig, fleksibel disk, som du opbevarer i fryseren. Når du skal bruge den, tager du den bare ud og lægger den om bunden af flasken.

Men husk det allervigtigste i denne process: Ryst aldrig din flaske champagne. Dette vil nærmest sikre at champagne sprøjter ud over det hele, når du åbner den. Og så spilder man jo de dyrebare dråber... Og her kan man så passende citere Lily Bollinger: 'Jeg drikker champagne, når jeg er glad og når jeg er trist. Nogle gange drikker jeg den, når jeg er alene. Er jeg selskabelig, betragter jeg den som obligatorisk. Jeg nipper til den, hvis jeg ikke er sulten og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den ikke - medmindre jeg er tørstig.' God fornøjelse!
Var dette en hjælp?
Hej alle. Jeg er imponeret over de mange gode råd, og Daniel og Tobias, jeg vil helt sikkert bruge jeres tip om isbade-metoden og det med den (farlige!) fryser. Men jeg vil også give mit eget lille bidrag, baseret på en gammel tradition i min familie.

Til store begivenheder bruger vi altid noget der hedder en 'champagnekanon'. Det er en slags køler, hvor champagnen bliver skudt ud af en kanonformet beholder og ned i isen. Det lyder måske lidt fjollet, men det er faktisk ret effektivt. Det fungerer lidt på samme måde som isbade-metoden, men med den ekstra bonus, at det nærmest bliver en del af festen. Hele processen tager omkring 45 minutter til en time. Men husk, som Maja også påpegede, at ryst aldrig flasken!
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg