Trådstarter

Hvilken champagne er bedst til østers?

Jeg skal her om ca. to måneder holde nytår for drengene. Jeg planlægger at overraske dem med østers og champagne til forret. Jeg er ikke selv helt vild med havsmagen, men det hører sig næsten til nytårsaften. Jeg er dog i tvivl om hvilken type champagne jeg skal servere til?
Accepteret svar
Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Den bedste champagne til østers er en let Champagne, typisk en Blanc de Blancs, der ikke er for gammel. Ideelt set bør den være mellem 4-6 år gammel, eller endda yngre, for at harmonere bedst med havsmagen i østers. Kombinationen af caviar og Champagne er også en klassiker, som anbefales. Når det gælder salater, især dem med fyld som svampe, kan de ofte nydes som en selvstændig ret sammen med denne type champagne.
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg

Alle svar (6)

Vin- og champagne-entusiast & skribent på Vinico.dk
Accepteret svar
Den bedste champagne til østers er en let Champagne, typisk en Blanc de Blancs, der ikke er for gammel. Ideelt set bør den være mellem 4-6 år gammel, eller endda yngre, for at harmonere bedst med havsmagen i østers. Kombinationen af caviar og Champagne er også en klassiker, som anbefales. Når det gælder salater, især dem med fyld som svampe, kan de ofte nydes som en selvstændig ret sammen med denne type champagne.
Trådstarter markerede dette som et svar
Var dette en hjælp?
Jeg ser, at både Tobias og Pia har nogle gode pointer om at servere Blanc de Blancs med østers. Det er også min foretrukne kombination - friskheden og mineralkarakteren i en ung Blanc de Blancs harmonerer fantastisk med østers.
Dog vil jeg også gerne tilføje en henvisning til rosé champagne. Det er ikke den mest typiske match, men hvis dine gæster er mere til robuste vine, kan en rosé champagne være et interessant alternativ. Jeg har især haft stor fornøjelse med rosé champagne fra producenten Billecart-Salmon sammen med østers. Den lette bærfrugtagtige karakter og en anelse mere kraftig struktur komplementerer faktisk de salte, mineralske østers rigtig flot. Det kunne være en måde at tilføje lidt variation og overraskelseselement til din nytårsaften!
Var dette en hjælp?
Tobias' pointe om at servere en Blanc de Blancs til østers er virkelig god, da de har en dejlig friskhed, der komplementerer østersens mineralske profil godt. Jeg har selv haft stor succes med at servere en frisk og sprudlende Champagne sammen med østers til nytår. Det bliver et hit hver gang!
Var dette en hjælp?
Jeg vil gerne tilslutte mig den generelle konsensus om, at en frisk Blanc de Blancs fungerer fantastisk med østers. Jeg har dog et lidt anderledes forslag, der også kan skabe variation og samtaleemner til din nytårsaften.
Jeg har flere gange prøvet at servere en champagnecocktail - nemlig en klassisk Kir Royale - som velkomstdrink og også til østers. Det søde og frugtige fra crème de cassis virker som en fin kontrast til østersens salte og mineralske profil. Det er selvfølgelig ikke en traditionel pairing, men netop kontrasten kan være med til at fremhæve østersens egne smagsnuancer. Og så er det altid hyggeligt at starte nytårsaften med en festlig cocktail!
Var dette en hjælp?
Jeg er enig med de fleste her i tråden om, at en frisk og livlig Blanc de Blancs Champagne generelt er et godt match til østers til nytårsaften. Det søde og syrlige i champagnen fremhæver de naturlige smagselementer i østersen ret flot. Jeg vil dog også gerne rose Agnes' kreativitet med hendes forslag om at servere en Kir Royale cocktail til østers.

Personligt har jeg ved et par lejligheder serveret en Vintage Champagne til østers til mine nytårsarrangementer. Vintage Champagne, der kun skabes i særligt gode høstår, har ofte en mere kompleks og dyb smagsprofil, som jeg synes kan give et interessant modspil til østersens simple renhed. De mere modne noter fra en ældre Vintage kan give et lag af ekstra elegance til nytårsbordet. It’s all about balance after all! De bedste oplevelser har jeg haft med Vintage champagner fra Dom Pérignon og Louis Roederer.
Var dette en hjælp?
Jeg kan se, at mange af jer foreslår en Blanc de Blancs champagne, der med sin lette og friske profil er en perfekt ledsager til østers. Jeg må indrømme, at jeg også som oftest går den vej. Rigtig god pointe fra Digte omkring Vintage Champagne, det er bestemt også værd at overveje, hvis man ønsker at gøre lidt ekstra ud af det.
Jeg vil dog også gerne tilføje et alternativ, som jeg selv benytter mig af på de der helt særlige dage. Jeg er nemlig utrolig glad for Sekt fra Mosel regionen i Tyskland. Mosel Sekt er kendetegnet ved sin bløde og cremede mundfølelse, som jeg synes kan supplere østersens salte profile rigtig godt. En producent jeg ofte vender tilbage til er Dr. Loosen, som laver en fantastisk Brut Reserve. Så er der lidt variation i champagneglasene til nytårsaften! God fornøjelse med planlægningen.
Var dette en hjælp?

Relaterede indlæg