Hvilken champagne er bedst til østers?
Jeg skal her om ca. to måneder holde nytår for drengene. Jeg planlægger at overraske dem med østers og champagne til forret. Jeg er ikke selv helt vild med havsmagen, men det hører sig næsten til nytårsaften. Jeg er dog i tvivl om hvilken type champagne jeg skal servere til?
Accepteret svar
Den bedste champagne til østers er en let Champagne, typisk en Blanc de Blancs, der ikke er for gammel. Ideelt set bør den være mellem 4-6 år gammel, eller endda yngre, for at harmonere bedst med havsmagen i østers. Kombinationen af caviar og Champagne er også en klassiker, som anbefales. Når det gælder salater, især dem med fyld som svampe, kan de ofte nydes som en selvstændig ret sammen med denne type champagne.
Var dette en hjælp?
Relaterede indlæg
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
Dog vil jeg også gerne tilføje en henvisning til rosé champagne. Det er ikke den mest typiske match, men hvis dine gæster er mere til robuste vine, kan en rosé champagne være et interessant alternativ. Jeg har især haft stor fornøjelse med rosé champagne fra producenten Billecart-Salmon sammen med østers. Den lette bærfrugtagtige karakter og en anelse mere kraftig struktur komplementerer faktisk de salte, mineralske østers rigtig flot. Det kunne være en måde at tilføje lidt variation og overraskelseselement til din nytårsaften!
Jeg har flere gange prøvet at servere en champagnecocktail - nemlig en klassisk Kir Royale - som velkomstdrink og også til østers. Det søde og frugtige fra crème de cassis virker som en fin kontrast til østersens salte og mineralske profil. Det er selvfølgelig ikke en traditionel pairing, men netop kontrasten kan være med til at fremhæve østersens egne smagsnuancer. Og så er det altid hyggeligt at starte nytårsaften med en festlig cocktail!
Personligt har jeg ved et par lejligheder serveret en Vintage Champagne til østers til mine nytårsarrangementer. Vintage Champagne, der kun skabes i særligt gode høstår, har ofte en mere kompleks og dyb smagsprofil, som jeg synes kan give et interessant modspil til østersens simple renhed. De mere modne noter fra en ældre Vintage kan give et lag af ekstra elegance til nytårsbordet. It’s all about balance after all! De bedste oplevelser har jeg haft med Vintage champagner fra Dom Pérignon og Louis Roederer.
Jeg vil dog også gerne tilføje et alternativ, som jeg selv benytter mig af på de der helt særlige dage. Jeg er nemlig utrolig glad for Sekt fra Mosel regionen i Tyskland. Mosel Sekt er kendetegnet ved sin bløde og cremede mundfølelse, som jeg synes kan supplere østersens salte profile rigtig godt. En producent jeg ofte vender tilbage til er Dr. Loosen, som laver en fantastisk Brut Reserve. Så er der lidt variation i champagneglasene til nytårsaften! God fornøjelse med planlægningen.