Hvor længe kan åben vin holde sig?
Accepteret svar
Holdbarhed af vin efter åbning varierer afhængigt af typen, og faktisk også alderen på vinen. Generelt set anbefales det at opbevare vin oprejst, på køl, og med prop på / i, for at forlænge holdbarheden mest muligt.
En god hovedregel er, at man ikke gemmer en halvfuld flaske i mere end 1 - 2 døgn.
Er du ligesom jeg til gadgets, kan du overveje at investere i en Coravin. Det er proptrækkerens værste fjende! Den gør det muligt at drikke en flaske vin uden at åbne den... Med en sådan gadget kommer indholdet i flasken slet ikke i kontakt med omverden og ilt, og den kan derfor hold sig i flere måneder.
En god hovedregel er, at man ikke gemmer en halvfuld flaske i mere end 1 - 2 døgn.
Er du ligesom jeg til gadgets, kan du overveje at investere i en Coravin. Det er proptrækkerens værste fjende! Den gør det muligt at drikke en flaske vin uden at åbne den... Med en sådan gadget kommer indholdet i flasken slet ikke i kontakt med omverden og ilt, og den kan derfor hold sig i flere måneder.
Vintype | Dage |
Champagne | 1 - 3 dage |
Hvidvin & rosé | 4 - 7 dage |
Rødvin | 2 - 4 dage |
Dessert- og portvin | op til 60 dage |
Var dette en hjælp?
Relaterede indlæg
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
En god hovedregel er, at man ikke gemmer en halvfuld flaske i mere end 1 - 2 døgn.
Er du ligesom jeg til gadgets, kan du overveje at investere i en Coravin. Det er proptrækkerens værste fjende! Den gør det muligt at drikke en flaske vin uden at åbne den... Med en sådan gadget kommer indholdet i flasken slet ikke i kontakt med omverden og ilt, og den kan derfor hold sig i flere måneder.
For nylig glemte jeg en halv flaske Chardonnay i køleskabet, der sad tæt lukket med prop på, i omkring fire dage. Selvom den ikke var blevet decideret dårlig, kunne man tydeligt smage en forskel. Smagen var blevet lidt flad og den karakteristiske friskhed, som jeg ellers elsker ved Chardonnay, var næsten helt forsvundet. Så på baggrund af den oplevelse vil jeg klart anbefale at drikke åbnet vin rimelig hurtigt – og ellers investere i noget udstyr som det, Tobias beskriver, hvis man ønsker at gemme på flasken.
Men på den anden side har jeg også oplevet, at en billig supermarkedsvin blev næsten udrikkelig efter bare en enkelt dag. Måske er det endda sådan, at kvaliteten af vinen også spiller en rolle for holdbarhed efter åbning? Det kunne være interessant at se, om andre har haft samme erfaring. Men under alle omstændigheder, hvis man er i tvivl, vil jeg råde en til at drikke vinen før snarere end senere.
Selv har jeg en lille anekdote om opbevaring af dessertvin. Jeg er stor fan af sød vin til dessert, men disse flasker er ofte mindre end almindelige vine, og drikker man ikke det hele på en gang, har jeg erfaret, at de har en tendens til at holde sig ret godt i køleskabet, selv i op mod en uge. Dog vil jeg stadig råde til at drikke det inden for et par dage, da smagen afgjort er bedst inden for de første dage efter åbning. Men generelt vil jeg mene, at søde vine holder sig en kende bedre end både mousserende, røde og hvide vine, når først de er åbnet. Det kunne være spændende at høre, om andre har haft samme oplevelser med søde/dessertvine.
Jeg kan tilføje til denne samtale, at jeg har oplevet, at mousserende vine som Champagne eller Prosecco generelt set ikke holder sig så længe som rød- eller hvidvine. Måske fordi boblerne forsvinder ret hurtigt, når flasken først er åbnet, hvilket hurtigt kan gøre vinen lidt kedelig. Derfor vil jeg råde til, at hvis du åbner en flaske mousserende vin, drik det samme dag for at få den bedste oplevelse. Det ville være rart, hvis andre kunne dele deres erfaringer med holdbarhed af mousserende vine. Måske også anbefale løsninger, hvis der er nogle, så man kan nyde en flaske over længere tid uden at miste det brusende element.