Hvad betyder det når en champagne er vintage?
Accepteret svar
Vintage champagne betyder, at druerne er fra én årgang, én vintage. Man kan derfor sige, at vintage champagne således er et udtryk for den pågældende vintage / årgang.
Non-vintage champagne er altså lavet på en kombination af både dette års druer og forrige års druer, som er lavet til basevin.
Non-vintage champagne er altså lavet på en kombination af både dette års druer og forrige års druer, som er lavet til basevin.
Var dette en hjælp?
Relaterede indlæg
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
-
Besvaret5 svarSeneste svar
Non-vintage champagne er altså lavet på en kombination af både dette års druer og forrige års druer, som er lavet til basevin.
Det siges ofte, at vintage champagner kun laves i de bedste år, og at de derfor repræsenterer det ypperste inden for producentens stil. Det er nok den detalje, der har fået mig til, at vintage champagner nu er min foretrukne til særlige lejligheder.
Der er noget over det, at druerne alle kommer fra samme år, der gør smagsprofilen mere kompleks og mindeværdig. Jeg havde en flaske Bollinger 2007 for nylig, og det var virkelig en intens og dejlig oplevelse. Den var rig på aroma, og den smagte af både nødder og frisk frugt. Denne komplekse og nuancerede smag vil man helt sikkert ikke få i en non-vintage champagne. Så vintage champagne er bestemt værd at prøve for alle, der sætter pris på god champagne.
Det er dog korrekt, som Gry påpeger, at vintage champagne ofte reserveres til de bedste år - hvilket jo også betyder, at de kan være sværere at finde (og dyrere). Men hvis man kan støve en flaske eller to op, så er det efter min mening definitivt det værd. Hver flaske er som at åbne en tidskapsel fra et givent år, og det er noget ganske særligt. Fra min side skal der derfor lyde en opfordring til alle champagneelskere om at give vintage champagne en chance, hvis muligheden byder sig.
Mit næste champagnekøb vil uden tvivl være vintage, og jeg glæder mig allerede til at opleve den komplekse smagsprofil som Tobias beskriver, der kommer af at have druer fra kun en årgang. Og Nina, jeg håber også at få en oplevelse, hvor jeg føler jeg åbner en tidskapsel fra et givent år. Det lyder som en helt særlig oplevelse, og jeg kan næsten ikke vente med at prøve det. Tak for inspirationen, alle sammen!
En af mine mest mindeværdige oplevelser med vintage champagne var med en Dom Perignon 2008. Dens komplekse smagsprofil med noter af citrus, honning og toast, samt dets fine balance mellem syre og sødme, var for mig en sublim oplevelse, der klart adskilte sig fra de non-vintage champagner, jeg tidligere har smagt. Så jeg kan kun give Nina ret i, at det er alle pengene værd, hvis man kan finde en god vintage champagne. Hvis man først har smagt det, vender man sjældent tilbage til non-vintage.